Covid 19 - ökad risk för plötsligt hjärtstopp

Det har gått än ett år sen Corona pandemin bröt ut i samhället, och det visar sig att dess bieffekter kanske gav mer bestående effekter än man kanske trott. Kronisk trötthet, långvarigt nedsatt kondition och smakförvrängning, men, hur går det egentligen för hjärtat? Internationella studier visar nu att Covid -19 ökar risken för plötsligt hjärtstopp.

Enligt Sudden Cardiac Arrest Foundations senaste undersökning kunde man se att på ett urval av 100 tidigare friska personer var det hela 78 personer som efter insjuknandet av Covid -19 drabbats av någon form av hjärtproblem även efter tillfrisknandet. Om man läser mellan raderna kan man alltså se att närmare 80% av det som testats positivt för Covid numera har skador på hjärtat. 

Utöver detta kan man även se att cirka 20% av de som vårdats på en intensivvårdsavdelning (IVA) på grund av bekräftad Covid har haft förmaksflimmer. Detta rapporterar US NCBI med grund i den studie som Heart Rhythm Society genomfört på en internationell nivå. 

Även om man gärna vill så finns det ingenting som kan påverka huruvida du drabbats av den här typen av problem eller inte. Det man kan göra är att vara förberedd! 

Genom denna information så väntar vi oss på Hjärtstarspecialisten en ökad efterfrågan och allmänt intresse för publika hjärtstartare på arbetsplatser, i föreningar och speciellt inom villasamfälligheter & bostadsrättsföreningar.  

Oaktat Covid-19 så sker majoriteten av plötsliga hjärtstopp i eller nära hemmet, under kvällstid och de flesta utplacerade hjärtstartare finns i låsta miljöer, oftast tillgängliga endast dagtid dessutom.

Tillbaka till artiklar

Har du frågor?

Om det är någonting i stort eller smått som du inte hittat svaret på så tveka inte att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig! Vill du att vi kontaktar dig? Använd formuläret här så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Ring till oss : 010 - 179 38 80


Lifepak CR2 defibrillator en vit hjärtstartare med ett rött hjärta. Runt om hjärtstartaren sitter ett svart handtag.