Kvinna tittar på kartan för tillgänliga hjärtstartare i närheten av hjärtstop i appen Sms-livräddare.

Bli SMS-livräddare och gör en insats i samhället

Att agera tidigt med hjärt-lungräddning (HLR) kan rädda liv Att vara en SMS-livräddare innebär att du är tillgänglig för att snabbt ingripa vid hjärtstopp. För att registrera dig behöver du vara över 18 år och ha genomgått en HLR-utbildning. När ett hjärtstopp inträffar och SOS-larmet går ut, skickar de inte bara en ambulans utan aktiverar också en signal till SMS-livräddare i närheten. Din telefon, kopplad till SMS-livräddarappen larmar och visar på kartan i mobilen var hjärtstoppet har inträffat.

Med SMS-livräddare ökar möjligheterna att rädda liv genom snabb HLR

Att vara en SMS-livräddare innebär ofta att du är först på plats, vilket utgör själva kärnan i systemet. HLR måste initieras omedelbart eftersom dagens responstid för utryckningspersonal är alltför lång för att säkerställa överlevnad för så många som möjligt. Att sätta igång HLR i tid kan göra en enorm skillnad för överlevnadschansen och möjligheten för den drabbade att, om personen överlever, leva ett gott och värdigt liv efter hjärtstoppet. Genom att bli en SMS-livräddare spelar du en avgörande roll i att ge snabb hjälp och öka chansen till överlevnad. Var en del av den livräddande kedjan – registrera dig som SMS-livräddare och gör skillnad när det verkligen behövs.

Behovet av fler SMS-livräddare är påtagligt

Idag är omfattande delar av Sverige en del av detta system. Tolv regioner är anslutna: Halland, Blekinge, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland. Trots detta behöver vi ytterligare engagemang från SMS-livräddare för att säkerställa att fler än 1 av 10 överlever ett hjärtstopp. Nyckeln till detta är att HLR-initiering sker inom 3 minuter. Desto fler SMS-livräddare vi har, desto större är möjligheten att någon befinner sig tillräckligt nära för att påbörja HLR inom denna kritiska tidsram.

SMS-livräddare tillsammans med hjärtstartare räddar liv

Det är dock nästan lika viktigt att SMS-livräddaren har tillgång till en hjärtstartare. Det behövs fler hjärtstartare tillgängliga för allmänheten för att ge SMS-livräddare optimala förutsättningar att rädda liv när de rycker ut. Genom att använda en hjärtstartare omedelbart ökar överlevnadschansen från 10% till 70%.

Genom att bli en SMS-livräddare blir du en viktig del av det snabba och effektiva hjälpsystemet vid hjärtstopp. Var med och gör skillnad – var en del av lösningen och ge någon en andra chans till livet. Bli en SMS-livräddare idag!

Är du säker på att du skulle veta vad du ska göra om en akut situation uppstår? Dina HLR-kunskaper kan vara skillnaden mellan liv och död. Investera i din förmåga att agera snabbt och säkert. Läs mer om våra HLR utbildningar!

Tillbaka till artiklar

Har du frågor?

Om det är någonting i stort eller smått som du inte hittat svaret på så tveka inte att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig! Vill du att vi kontaktar dig? Använd formuläret här så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Ring till oss : 010 - 179 38 80


Lifepak CR2 defibrillator en vit hjärtstartare med ett rött hjärta. Runt om hjärtstartaren sitter ett svart handtag.