HEM / Köpråd hjärtstartare / Artiklar om hjärtstartare, första hjälpen & HLR / Registrera din hjärtstartare - en gärning som räddar liv

Registrera din hjärtstartare - en gärning som räddar liv

Vid plötsligt hjärtstopp kan det vara livsavgörande att den drabbade får rätt vård redan under de första minuterna. Hjälp till att öka chansen till överlevnad genom att registrera din hjärtstartare för allmänhet att ta del utav och larmcentralen att veta om.

Fördelar med att registrera hjärtstartare

När du registrerar en hjärtstartare som finns placerad i en offentlig miljö, i en föreningsverksamhet eller på en arbetsplats, så bidrar du till möjligheten att kunna rädda fler liv. Allmänhet och larmcentral kan då enklare upplysas om var en skarp hjärtstartare finns och på så sätt ökar chansen att snabbt kunna behandla ett hjärtstopp. Sveriges Hjärtstartarregister gör detta möjligt och samarbetar med 112 och appen SMSlivräddare.   

Så registrerar du din hjärtstartare

Det är enkelt att registrera hjärtstartare på hjartstartarregistret.se. Där finns en egen flik som heter ”Registrera hjärtstartare” och om något är oklart finns där även en mängd olika ”Vanliga frågor och svar” (FAQ) som praktiskt vägleder dig att registrera hjärtstartare. Du kan också ladda ner och skriva ut, eller dela vidare en steg-för-steg instruktion som du hittar här.

Är det ökad risk för stöld av registrerad hjärtstartare?

Risken att en hjärtstartare stjäls är extremt låg i jämförelse med annat lösöre som cyklar och bilar. På publika platser sitter oftast den registrerade hjärtstartaren i ett larmat skåp, vilket även rekommenderas för privata miljöer för att påkalla uppmärksamhet.   
Det finns idag inte mycket av en andrahandsmarknad för hjärtstartare med okänt ursprung. Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige (bfhs.se) har bl. a fått till ett avtal med Blocket som förhindrar privatpersoner att annonsera ut hjärtstartare. Hittar du en annons på nätet om försäljning av begagnad hjärtstartare som är misstänkt billig, så är den förmodligen stulen. Sker en stöld, anmäl det då till både polisen samt till ditt försäkringsbolag. 

Skydda för stöld & vandalism

Hjärtstartarspecialistens Hjärtstartarförsäkring är en produktspecifik försäkring som tecknas i samband med köp av hjärtstartare från Hjärtstartarspecialisten/Dahl Medical AB.  

Försäkringen gäller utan självrisk samt åldersavdrag och skyddar vid plötsliga skador, stöld, vandalism och förlust. Det kvitto/faktura som du får vid köpet av hjärtstartaren är tillika ditt försäkringsbevis. Läs mer om försäkringen här

Leverantörs registrering av hjärtstartare rekommenderas

När du planerar ditt inköp av hjärtstartare, rekommenderar vi att du väljer en leverantör som har ett eget register för den hjärtstartare du köper. En seriös leverantör har ett eget system för att registrera såväl serienummer som hållbarhet för elektroder och batteri och kan därmed vara till din hjälp för allt som rör din hjärtstartare. Det kan t. ex. vara att påminna dig om när det är dags att byta ut vitala delar som batteri & elektroder, ge handhavandesupport eller bistå med annan viktig information som rör hjärtstartaren. Leverantören ska också kunna vägleda dig i registreringen av hjärtstartare på hjartstartarregistret.se.

Tillbaka till artiklar

Har du frågor?

Om det är någonting i stort eller smått som du inte hittat svaret på så tveka inte att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig! Vill du att vi kontaktar dig? Använd formuläret här så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Ring till oss : 010 - 179 38 80


Lifepak CR2 defibrillator en vit hjärtstartare med ett rött hjärta. Runt om hjärtstartaren sitter ett svart handtag.