Två händer med blå plasthandskar spänner en tournique på en persons överarm.

Tourniquet

Tourniquet - ett livräddande verktyg för att stoppa blödningar En tourniquet används för att stoppa en kraftig blödning då det fungerar som ett avsnörande förband som stoppar blodflödet till kroppsdelen som blöder. Det kan vara livsavgörande för att förhindra att den skadade förblöder.

Få blödningskontroll med en tourniquet i olika situationer och miljöer

En tourniquet kan komma till användning i många olika situationer. Kraftiga blödningar kan uppstå genom skador i vardagen när man exempelvis använder verktyg som sågar och knivar. Tourniqueter bör finnas på arbetsplatser och skolor för att vara förberedd på eventuella olycksfall. Med tanke på det eskalerande våldet i landet samt hot och våld som blir allt vanligare i skolor är det relevant att ha tourniqueter på plats. Givetvis finns det tuffare miljöer, som i väpnade konflikter, där en tourniquet används mer mycket frekvent och kan rädda många liv.

Hur fungerar en tourniquet?

Tourniqueter fungerar på så sätt att de stryper blodtillförseln till en viss kroppsdel för att undvika förblödning. Tourniqueten har ett självhäftande band och ett friktionsspänne. Spännarmen använder ett fritt band som gör att trycket kan justeras och för att bibehålla trycket finns också en inbyggd krok där spännarmen låses fast.

Det finns även en annan typ av tourniquet i form av ett förband med flera användningsområden. Primärt ska den användas som ett avsnörande förband som stoppar kraftiga blödningar. Det fungerar som ett starkt elastiskt förband som snöras extremt hårt runt den skadade kroppsdelen, och även denna bör placeras ca 10 cm ovanför blödningen. Dessutom kan denna typ av tourniquet fungera som en linda till lättare skador, vid t.ex. stukningar. 

Vi har tourniqueter av hög kvalitét som kan användas i de tuffaste av miljöer. Köp din här!

Läs mer om granskningen av skolans förebyggande arbete mot hot och våld!

Tillbaka till artiklar

Har du frågor?

Om det är någonting i stort eller smått som du inte hittat svaret på så tveka inte att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig! Vill du att vi kontaktar dig? Använd formuläret här så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Ring till oss : 010 - 179 38 80


Lifepak CR2 defibrillator en vit hjärtstartare med ett rött hjärta. Runt om hjärtstartaren sitter ett svart handtag.