HEM / Köpråd hjärtstartare / Artiklar om hjärtstartare, första hjälpen & HLR / Hjärtstopp på barn - hjärtstartare räddar liv oavsett ålder

Hjärtstopp på barn - hjärtstartare räddar liv oavsett ålder

Barn, vuxen eller pensionär, alla kan drabbas av plötsligt hjärtstopp. En hjärtstartare bör användas oavsett vem det är som drabbats och ålder, kön eller sysselsättning spelar ingen roll. Defibrillatorn är ett givet svar i de fall där hjärtat slutat slå.

Hjärtstopp barn (-8 år/25 kg) 

Ett barn som drabbats av plötsligt hjärtstopp får en för hög energistyrka av en hjärtstartare avsedd för vuxna. Men; det är bättre att behandla än inte alls eftersom barnet sannolikt inte överlever annars. I miljöer där risken för hjärtstopp hos barn är högre t ex på badplatser/anläggningar med sin drunkningsrisk, är alltid hjärtstartaren i första hand klar att användas med den högre energistyrkan för vuxna. Rekommendationen är att ha en hjärtstartare som kan växla till barnläge, dvs ställa om till en lägre energinivå än den för vuxna.

Hjärtstopp barn - hjärtstartare barnläge, barnelektroder eller nyckel

De flesta hjärtstartare har en funktion för att manuellt ställa om energinivån i enheten, så den anpassas för barn. Antingen görs detta med ett enkelt knapptryck eller med separat nyckel eller elektroder för barn/spädbarn. När barnläget, barnelektroden/nyckeln kopplas på eller ansluts till hjärtstartaren känner hjärtstartaren av att det är ett barn som ska räddas och ger en lägre energinivå i strömstöten. Se gärna i vår jämförelsetabell vilka hjärtstartare som har vad för olika funktioner för barnläge.

Hjärtstopp på gravida eller personer med pacemaker

Om en gravid kvinna drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus har fostret ingen överlevnadschans om inte mamman räddas. Vi måste under alla förutsättningar prioritera mammans liv och behandla med hjärtstartare om vi misstänker ett hjärtstopp! Det kan vara svårt att ta reda på om en person som man inte är bekant med har en pacemaker. Men eftersom dagens hjärtstartare inte låter en pacemaker påverka dess analys och en person med pacemaker får lika mycket hjärtstopp som alla andra, är detta inget vi behöver fundera på. Använd alltid en hjärtstartare om du misstänker hjärtstopp (hjärtstopp = personen andas inte)!

Hjärtstopp barn eller vuxna - viktigt att tänka på!

  • Givetvis skall man alltid utföra HLR (hjärt-lungräddning) oavsett om vi använder en hjärtstartare avsedd för barn eller vuxna.
  • För barn ska även kompressionsdjup vid HLR anpassas: se filmen ”Barn HLR till allmänheten” nedan på sidan!
  • När ni köper en hjärtstartare – särskilt om det är för en miljö där det är vanligt att barn vistas – läs på om hjärtstartarens funktioner (se gärna vår jämförelsetabell) och vad som gäller för enhetens barnläge samt om det ingår eller om ni behöver beställa extra tillbehör såsom barnelektroder eller nyckel.
  • Var noga med att det skyltas upp ordentligt så att det är tydligt för alla var hjärtstartaren finns. Så glöm inte att beställa skyltar! Vi har färdiga hjärtstartare paket som inkluderar såväl skylt som dekal.
Tillbaka till artiklar

Har du frågor?

Om det är någonting i stort eller smått som du inte hittat svaret på så tveka inte att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig! Vill du att vi kontaktar dig? Använd formuläret här så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Ring till oss : 010 - 179 38 80


Lifepak CR2 defibrillator en vit hjärtstartare med ett rött hjärta. Runt om hjärtstartaren sitter ett svart handtag.