HEM / Köpråd hjärtstartare / Artiklar om hjärtstartare, första hjälpen & HLR / Hjärtstartare utomhus - så ska du tänka vid placering och förvaring

Hjärtstartare utomhus - så ska du tänka vid placering och förvaring

Väder och vind kan växla mycket mellan årstider och månader, ja, till och med dagar. Har du koll på hur du ska placera och förvara din defibrillator på bästa sätt? Låt oss ge dig några tips på hur du ökar livslängden på din hjärtstartare utomhus.

Fördelar att ha hjärtstartare utomhus

Förvaring av hjärtstartare utomhus med lätt tillgänglighet, ökar chansen att rädda liv. Mer än hälften av alla plötsliga hjärtstopp inträffar nämligen på fritiden, nära hemmet. Många utplacerade publika hjärtstartare återfinns inomhus eller på platser med begränsad tillgång, på företag med bestämda öppettider t. ex. Om möjlighet finns så rekommenderar vi att förvara hjärtstartaren utomhus, för att ge fler möjligheten att kunna rädda liv! Se över olika förvaringsmöjligheter med hjärtstartare skåp för olika miljöer och ändamål eller få tips och råd av oss som är specialister.

Välj rätt förvaring för hjärtstartare utomhus

Ska hjärtstartaren placeras utomhus året runt eller under sommarhalvåret? För utomhus förvaring året runt där temperaturen kan klättra ner till under +5°C, behövs ett larmat värmeskåp. En hjärtstartare bör inte förvaras i minusgrader en längre stund och ett bra värmeskåp håller en bra innertemperatur även om det utomhus sjunker ner till -25°C. För utomhusförvaring under enbart sommarhalvåret går det bra att välja ett larmat skåp med hög IP-klass som skyddar, håller tätt och ger en hög grad av skydd mot vatten, damm och smuts.  

Värmeskåp för hjärtstartare utomhus

Det vanligaste alternativet för förvaring av hjärtstartare utomhus, är ett larmat värmeskåp. Dessa skåp är oftast mer robusta och tåliga än ett hjärtstartare skåp avsett för inomhusförvaring. Ett skåp - som dessutom är tydligt uppmärkt med en hjärtstartare skylt -, gör det lättare att visuellt hitta hjärtstartaren vid en nödsituation. Ett värmeskåp har ett värmeelement som justerar innertemperaturen om utomhustemperaturen sjunker. 

Hjärtstartare utomhus – mobil förvaring

Om hjärtstartare ska förvaras i bil eller annat transportmedel som en större del av dygnet (t. ex kvällstid och natt) inte används, bör hjärtstartaren tas inomhus under den tiden. Förvaring av hjärtstartare i fordon går bra överlag, så länge fordonet används med någon form av kupévärme utspritt över dagen. För fordon i extrem kyla eller utan möjlighet till värme delar av dagen som t. ex snöskoter, så finns det lösningar med t. ex anpassade väskor med värmeskydd/element. Kontakta oss för mer information, tips och råd.

Skydda för stöld & vandalism

Hjärtstartarspecialistens Hjärtstartarförsäkring är en produktspecifik försäkring som tecknas i samband med köp av hjärtstartare från Hjärtstartarspecialisten/Dahl Medical AB.  
Försäkringen gäller utan självrisk samt åldersavdrag och skyddar vid plötsliga skador, stöld, vandalism och förlust. Det kvitto/faktura som du får vid köpet av hjärtstartaren är tillika ditt försäkringsbevis.

Läs mer om försäkringen här

Har du frågor?

Om det är någonting i stort eller smått som du inte hittat svaret på så tveka inte att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig! Vill du att vi kontaktar dig? Använd formuläret här så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Ring till oss : 010 - 179 38 80


Lifepak CR2 defibrillator en vit hjärtstartare med ett rött hjärta. Runt om hjärtstartaren sitter ett svart handtag.