HEM / Hjärtstartare & tillbehör / Hjärtstartare / Artiklar om hjärtstartare, första hjälpen & HLR / Karta över hjärtstartare - hitta till närmaste defibrillator snabbt

Karta över hjärtstartare - hitta till närmaste defibrillator snabbt

Med en karta över registrerade hjärtstartare på hjärtstartarregistret.se lokaliserar du enkelt närmsta defibrillator. Antalet minuter det tar för blåljuspersonal att komma till undsättning kan handla om liv och död. Öka chansen till överlevnad och rädda liv med hjälp av närmsta hjärtstartare.

Hjärtstartare karta - viktigt att registrera hjärtstartare

Tiden är den allra viktigaste faktorn för överlevnad och registrering i Sveriges Hjärtstartarregister (SHR) är kostnadsfri. Syftet med Hjärtstartarregistret är att alla publika hjärtstartare utanför sjukvården ska registreras. De blir då synliga på en karta så att livräddare och larmcentralen vet var hjärtstartarna finns placerade geografiskt.  Vid ett larm om hjärtstopp kan larmcentralen dirigera en livräddare till platsen för att hämta hjärtstartaren om den finns i närheten. Vid själva registreringen så kan man inkludera viktig information som t. ex öppettider. Flera regioner i Sverige har anslutit sig till tjänsten SMS livräddare som använder sig av SHR:s kartfunktion och där du via en app kan ansluta dig som frivillig livräddare. Vid misstänkt hjärtstopp larmas man antingen till den drabbade, eller till att hämta närmaste hjärtstartare.  Appen SMS livräddare kan laddas ner från App Store och Google Play.

Kartan visar långt avstånd - köp din egen hjärtstartare

Se efter i kartan var närmaste hjärtstartare finns där just du verkar i arbetet eller på fritiden. Chansen för överlevnad är som störst om en hjärtstartare kan användas inom 3-5 minuter från att hjärtstoppet inträffat och ambulans har oftast för långa utryckningstider. Tar det för lång tid att hämta? Då rekommenderar vi ett köp av hjärtstartare. Genom att köpa eller hyra en hjärtstartare så den finns nära tillhands, så ökar chansen för överlevnad dramatiskt!  För närhet till bostaden kan t. ex bostadsrättsföreningen eller villasamfälligheten gå samman för ett inköp och utbildning.  På offentliga platser och företag är det idag vanligt att man har hjärtstartare och att de anställda går HLR-kurser regelbundet är en arbetsgivares skyldighet.

Kartan visar hjärtstartare i din närhet – kontrollera tillgänglighet

Säg att en hjärtstartare visas på kartan i din närhet – är du helt trygg då? Det avgörs främst av hjärtstartarens tillgänglighet, skick och placering. Klicka på symbolen för hjärtstartare i kartan så visas mer information, t. ex öppettider och möjligen annan information som visar på placering eller annan tillgänglighet.  Nära bostaden med tillgänglighet dygnet runt eller kvällstid? Nära jobbet med tillgänglighet på arbetstid? Nära båtklubben eller idrottsplatsen med tillgänglighet på helger?  Om inte accessen till hjärtstartare i din närhet enligt kartan också stämmer överens med de tider som är aktuella för dig eller andra i din närhet – skaffa då en egen hjärtstartare. 

I siffror – varför hjärtstartare kartan kan rädda fler liv.

I Sverige drabbas ca 10 000 årligen av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusen. Alla kan drabbas och endast 5 % överlever. För att överleva ett plötsligt hjärtstopp behövs omedelbara insatser i form hjärt-lungräddning (HLR) och en strömstöt från en hjärtstartare är det enda som kan få igång ett stannat hjärta. Men det är bråttom.  Om hjärtstartare och HLR används inom 3 minuter ökar chansen för överlevnad till 75%. Responstiden för ambulans vid prio 1-larm i Sverige 2019 är i genomsnitt ca 14 minuter, i vissa regioner mer ändå. Så inför beslutet att köpa en hjärtstartare till hemmet, arbetsplatsen eller föreningen – ställ dig frågan: ”Vill jag att det ska finnas 5 % eller 75% chans att rädda livet på någon som drabbats av plötsligt hjärtstopp, just där jag spenderar en betydande del av min vardag eller fritid?”.   Du kan köpa eller välja att hyra hjärtstartare från 199 kr/mån av oss. Ett tryggt supportavtal och access till HLR-instruktörer över hela landet ingår.

Tillbaka till artiklar

Har du frågor?

Om det är någonting i stort eller smått som du inte hittat svaret på så tveka inte att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig! Vill du att vi kontaktar dig? Använd formuläret här så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Ring till oss : 010 - 179 38 80


Lifepak CR2 defibrillator en vit hjärtstartare med ett rött hjärta. Runt om hjärtstartaren sitter ett svart handtag.