Hjärt- och lungräddning en livräddande insats

Vikten av tidig insats vid hjärtstopp med hjärt- och lungräddning Hjärt- och lungräddning är en första hjälpen behandling som innefattar utförande av bröstkompressioner och inblåsningar för att manuellt hålla i gång hjärtat och andningen hos en person som drabbats av plötsligt hjärtstopp. I regel rekommenderas hjärt- och lungräddning till personer som är medvetslösa och har en onormal andning eller inte andas alls. Hjärt- och lungräddningen ska påbörjas så tidigt som möjligt för att öka överlevnadschansen.

Så här gör du Hjärt- och lungräddning:

Kontrollera medvetandet på personen

Försök att få kontakt med den drabbade genom att prata med personen samtidigt som du lätt ruskar personen för att söka en reaktion. Får du inte kontakt med personen ska du kontrollera personens andning.

Kontrollera personens andning

Placera ena handen på pannan och den andra under hakan och vinkla tillbaka personens huvud i syfte att frigöra luftvägarna. Placera ditt öra vid personens mun och näsa för att lyssna och känna efter andning. Bevaka samtidigt personens bröstkorg för att se om den rör sig upp och ned i samband med andningen. Om du bedömer att personen andas onormalt eller inte andas över huvud taget ska det hanteras som hjärtstopp. Larma först 112 och inled därefter hjärt- och lungräddning.

Bröstkompressioner

Påbörja hjärt- och lungräddningen genom att sätta din ena handen i mitten av den drabbades bröstkorg och lägg din andra hand ovanpå. Utför 30 kompressioner där bröstkorgen trycks ned minst 5 cm och maximalt 6 cm. Tänk på att hålla ett högt tempo (ca 100–120 kompressioner per minut), ha sträckta armar och använd din kroppsvikt för att trycka ned bröstkorgen.

Inblåsningar

Så snart du har gjort 30 kompressioner ska sedan du göra två inblåsningar. Du startar med att återigen vinkla tillbaka huvudet för att frigöra luftvägarna. Håll för personens näsa och placera din mun över den andra personens mun och utför de två inblåsningarna. Se till så att din mun täcker hela den andra personens mun och att bröstkorgen höjer sig vid varje inblåsning.

Varva konstant 30 kompressioner med 2 inblåsningar. Fortsätt med hjärt-lungräddningen till dess att räddningstjänst anländer och kan ta över.

Vill du veta mer om Hjärt- och lungräddning? Utforska vårt utbud av HLR utbildningar

Tillbaka till artiklar

Har du frågor?

Om det är någonting i stort eller smått som du inte hittat svaret på så tveka inte att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig! Vill du att vi kontaktar dig? Använd formuläret här så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Ring till oss : 010 - 179 38 80


Lifepak CR2 defibrillator en vit hjärtstartare med ett rött hjärta. Runt om hjärtstartaren sitter ett svart handtag.